Het STEM-proces

Het proces

Het STEM-proces kan onderverdeeld worden in 4 grote fasen. Per fase worden al enkele tools toegelicht. Daarnaast voorzien we ook handleidingen en instructiefilmpjes. Zo kan elke leerkracht de passende tool uitkiezen en meteen integreren in zijn eigen lesgebeuren.

Wanneer we een STEM-project ontwikkelen, moeten we ervoor zorgen dat de echte wereld het belangrijkste vertrekpunt is. De context waarin het project kan geplaatst worden is van essentieel belang.

Nadat het project in de correcte context is geplaatst, moeten we de probleemstellingen eruit halen. Waar liggen de problemen hier, wat wil je precies dat de leerlingen leren...

Op elke probleemstelling dient een antwoord gegeven te worden, deze antwoorden zullen uiteindelijk ook de mogelijkheid bieden om tot een realisatie van een project te komen en de leerlingen iets nieuws bij te brengen.

De verschillende probleemstellingen zijn gevormd in functie van de leerlingen zodat zij het meest rendabel STEM-project krijgen dat ze wensen.

Leerlingen dienen op elke probleemstelling een antwoord te geven, zo krijgen ze hun verschillende oplossingen. Hiervoor kunnen leerlingen in groepen werken. Deze groepen moeten dan in staat zijn om zorgeloos materiaal, persoonlijke overwegingen en data te kunnen delen.

De realisatie van het project biedt het meeste moeilijkheden. Elke probleemstelling heeft een antwoord gekregen, maar voordat het project tot een goed einde kan gebracht worden, moeten deze theoretische oplossingen werkelijkheid worden.

In de realisatie moet het blijken dat de leerlingen iets bijgeleerd hebben. In deze fase moet je iets ontvangen dat te evalueren valt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: leerlingen moeten iets ontwerpen, bevindingen noteren in een zelfgemaakte cursus, een online test invullen hierover etc....

De evaluatie is niet zo zeer een extra stap in het STEM-proces aangezien de evaluatie grotendeels gebeurd na en tijdens de realisatie, maar het is ook belangrijk om de leerlingen voortdurend te evalueren, tijdens elke fase van het STEM-proces. De evaluatie is dus een overkoepelende processtap en de bijhorende tool kan dus ook toegepast worden in elke fase in het STEM-proces.

STEM-doelen en visie

Het gebruik van digitale tools kan ook gelinkt worden met de opgestelde STEM-agenda 2030.  

Er zijn verschillende doelstellingen die kunnen nagestreefd worden d.m.v. digitale tools te gebruiken zoals:

  • STEM-onderwijs aantrekkelijker maken
  • Leraren, opleiders en begeleiders ondersteunen
  • Inzetten op excellentie
  • Het opleidingsaanbod aanpassen
Deze doelen zijn opgemaakt om één simpele reden: om jongeren te stimuleren om voor STEM-opleidingen en -loopbanen te kiezen. 

Door verschillende tools te gebruiken, kan er aan al deze doelstellingen worden voldaan. 

Door gebruik te maken van digitale tools, stappen we meer en meer af van het klassiek lesgebeuren. Leerlingen hebben meer inspraak, worden meer actief aan het werk gezet, leren autonoom bij enz... Door hiervan af te stappen, maken we op meerdere manieren de opleidingen aantrekkelijker. Leerlingen STEM-projecten laten ondernemen m.b.v. nieuwe ICT-tools zorgt er eveneens voor dat zowel hun STEM-vaardigheden als hun ICT-vaardigheden toenemen. Hierdoor breiden leerlingen hun vaardigheden meer uit en kan er aan extra doelstellingen worden voldaan. 

Link met gemeenschappelijk ICT-leerplan

Het gebruik van digitale tools is perfect om het gemeenschappelijke ICT-leerplan te integreren in ieders lessen.

Het aanmoedigen van gebruik van digitale tools zorgt ervoor dat leerlingen sneller en meer adequaat overweg kunnen met verschillende tools. Een vreemde gebruiksomgeving herkennen en kunnen gebruiken is een vaardigheid die kan getraind worden als een ander.

Wanneer leerlingen over de verschillende fases in het STEM-proces verschillende tools leren gebruiken, zullen ze deze vaardigheden doortrekken naar andere tools die ze zullen nodig hebben in de wijde ICT-wereld. Zo wordt voldaan aan volgend leerplandoel in het gemeenschappelijk ICT-leerplan voor 1ste en 2de graad:

GLIab2:

De leerlingen demonstreren overkoepelende basisvaardigheden in het gebruiken van digitale toepassingen.

GLI-ddaa2:

De leerlingen tonen zelfvertrouwen bij het verkennen en gebruiken van digitale infrastructuur en toepassingen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin