Context

De eerste stap in het STEM-proces is: context. In welke context kunnen we ons STEM-project vinden. 

Het doel van deze fase is om een grondig begrip te krijgen van de situatie, het probleem of de uitdaging waar je voor staat voordat je aan het eigenlijke ontwerpproces begint. Tijdens het verkennen van de context, doen leerlingen onderzoek, verzamelen ze relevante informatie en proberen ze een duidelijk beeld te krijgen van onder andere: het doelpubliek, bestaande oplossingen, context factoren (omgeving, cultuur, economie)

YouTube

Iedereen kent YouTube wel en heeft al eens een video opgezocht. Het is ook het ideale middel om een context te schetsen. Er kan gewerkt met zelfgemaakte video's die u dan online plaatst of video's die online te vinden zijn.

YouTube biedt een buitengewoon geschikt platform voor het versterken van het STEM-proces met de juiste context. Dit komt door een aantal voordelen die het platform te bieden heeft. Allereerst maakt YouTube gebruik van visuele en audiovisuele elementen die van onschatbare waarde zijn bij het overbrengen van complexe concepten en processen. 

Een ander krachtig aspect is het vermogen om praktische demonstraties en experimenten te tonen. YouTube stelt zowel docenten als studenten in staat om concreet te laten zien hoe theoretische concepten in de praktijk worden toegepast. 

De variëteit aan leermaterialen op YouTube is een ander voordeel. Van traditionele lezingen en tutorials tot interactieve Webinars en diepgaande documentaires, YouTube biedt verschillende leeraanpakken die aansluiten bij diverse leerstijlen. Dit stelt studenten in staat om informatie op te nemen op een manier die het beste bij hen past, waardoor het leerproces effectiever wordt.

Verder is YouTube heel toegankelijk. Naast de misschien niet altijd aangename reclames kan je toch alle elementen/video's bekijken/gebruiken. 

Opmerking!

Het is wel belangrijk om de kwaliteit van de inhoud en mogelijke afleiding door niet-educatieve video's in de gaten te houden. Kritische evaluatie van de beschikbare content is essentieel om ervoor te zorgen dat het leerproces effectief en betrouwbaar blijft.

ThingLink

ThingLink is een online platform waarmee u interactieve afbeeldingen en video's kunt maken door tags aan u media toe te voegen. Hiermee kunnen de studenten informatie, links, tekst, afbeeldingen en video's verkennen door op specifieke delen van de afbeelding te klikken. Dit kan een zeer effectieve manier zijn om context te schetsen in het STEM-proces, omdat het een visueel en interactief middel biedt om verschillende aspecten van een onderwerp te verkennen. 

In de video hieronder wordt er kort getoond hoe u te werk kan gaan om zo'n tags toe te voegen en te gebruiken. (Link ThingLink: https://www.thinglink.com/)


Dus: ThingLink biedt een creatieve manier om de context van het STEM-proces op een visueel aantrekkelijke en interactieve manier te schetsen. Het helpt bij het duidelijk maken van complexe concepten en het betrekken van studenten bij het verkennen van verschillende aspecten van het onderwerp.

Nearpod

Nearpod is een platform dat docenten in staat stelt om interactieve lessen en presentaties te maken en te delen met hun studenten. Het biedt verschillende tools om betrokkenheid en samenwerking in de klas te bevorderen. 

In de video hieronder kunt u enkele van deze tools, om betrokkenheid te bevorderen, bekijken. (Link Nearpod: https://nearpod.com/)


Nearpod heeft ook een eigen kanaal waar er nog extra info/tuturials terug te vinden zijn:

Door Nearpod te gebruiken, kun je een meer dynamische en betrokken leerervaring creëren, waarbij studenten niet alleen passief luisteren, maar actief betrokken zijn bij het verkennen, begrijpen en toepassen van de context in het STEM-proces.

Mentimeter

Mentimeter is een interactieve presentatietool waarmee je real-time interactie kunt creëren met je publiek, zoals studenten in een klas. Het biedt verschillende interactieve functies die kunnen helpen bij het schetsen van context in het STEM-proces.

Mentimeter heeft een eigen YouTube kanaal waar er tutorial terug te vinden zijn:

Door Mentimeter te gebruiken, kunt u de betrokkenheid van studenten vergroten, hun begrip van de context evalueren en de les meer interactief en boeiend maken. Het stelt u ook in staat om real-time feedback te verzamelen, wat nuttig kan zijn voor het aanpassen van uw lesaanpak terwijl u de context verder schetst.


Nearpod. (2021). Nearpod [Video]. YouTube. Retrieved August 8, 2023, from https://www.youtube.com/@Nearpod

Mentimeter. (2020, May 27). How to create your first Mentimeter presentation - Mentimeter & Menti Tutorial [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=VpbXY98R39c

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin